Artroza koljena je upalna bolest zgloba koja se manifestira degenerativnim promjenama hrskavice koje u konačnici uzrokuju smanjenje funkcije koljena te prestanak obavljanja radnih aktivnosti te aktivnosti svakodnevnog života. Najčešće se javlja kod osoba starije životne dobi i češća je kod žena. Uzroci nastanka su mnogostruki, a uključuju mehaničke faktore (trauma, loše srasli prijelomi, krivi položaj nogu, preveliko opterećenje noge i sl.) te genetičke faktore. 

Klinička slika artroze koljena

Prvi znak nastanka artroze koljena svakako je bol koja nastaje obično nakon mirovanja, a potom postupno nestaje. S vremenom se bolovi javljaju i prilikom hodanja uz i niz stepenice ili hoda po neravnim površinama. Na početku kretanja bolovi su jaki ali se nakon određenog vremena smanjuju. Također mogu nastati nakon dužeg sjedenja pri čemu se bol može javiti iza koljena, a simptomi se pogoršavaju za vrijeme vlažnog i hladnog vremena. Što je oštećenje veće, to su češći bolovi i za vrijeme mirovanja. Uz navedene simptome također dolazi do smanjenja pokretljivosti zgloba, slabosti mišića, pojave edema, osjećaja „zakočenosti“ zgloba, krepitacija prilikom kretnji i dr.

Stupnjevi oštećenja hrskavice kod artroza koljena:

  • A) Neoštećena hrskavica
  • B) Blage degenerativne promjene
  • C) Uznapredovale degenerativne promjene (osteofiti)
  • D) Završni stadij degenerativnih promjena
Stupnjevi oštećenja hrskavice

Dijagnoza artroze koljena

Dijagnoza se postavlja temeljem inicijalnog pregleda i RTG snimke zgloba koljena kojim se utvrđuje stupanj oštećenja zglobne hrskavice. Uz navedene testove radi se i fizioterapijska procjena kolje uključuje mjerenje opsega pokreta u zglobu koljena, određivanju snage mišića, analize hoda i ostalim specijalnim testovima, a sve u cilju određivanja adekvatnog plana i programa rehabilitacije.


Liječenje u Poliklinici Lumbalis

Liječenje u Poliklinici Lumbalis je bazirano na individualnom pristupu, što znači da nakon početne procjene i utvrđivanja stupnja artroze koljena pristupa se najprije konzervativnom načinu liječenja, a sve s ciljem sprječavanja progrediranja trenutnog stanja, održavanja ili povećanja snage mišića, smanjenja boli, itd. Primjenjuju se klasične fizioterapijske procedure u kombinaciji za medicinskom kineziterapijom. Ukoliko se navedenim mjerama ne postigne značajno poboljšanje i ukoliko se zglobna hrskavica nalazi u završnom stadiju degeneracije pristupa se operativnom zahvatu, odnosno ugradnji djelomične ili totalne endoproteze koljena. Predoperativna rehabilitacija, kao jedna od mjera fizioterapijskog liječenja svakako se preporučuje prije samog operativnog zahvata kako bi oporavak bio što lakši, učinkovitiji i kraćeg vremenskog trajanja.   

Ukoliko imate navedene simptome ili već dijagnosticiranu artrozu koljena naručite se u Polikliniku Lumbalis na Vaš prvi pregled i adekvatnu terapiju na  [email protected] ili na broj telefona 040/371-104 ili 095/777-1111.

Poliklinika Lumbalis
Izvorska 1. Toplice Sv. Martin
040/371-104
095/777-1111
[email protected]
www.lumbalis.net