Ožiljak na tijelu

Ožiljkasto tkivo narušava normalnu kontraktilnost mišića te je često zanemaren uzrok boli u procesu liječenja. Ukoliko se ožiljak ne tretira, počinju se stvarati priraslice, dolazi do ograničenog protoka krvi i limfe te poremećaja u sustavu kretanja i funkcije unutarnjih organa što posljedično uzrokuje bol. S obzirom kako je smanjena elastičnost ožiljkastog tkiva, skloni su otvrdnućima i kontrakturama. Kontraktura je patološko skraćenje tkiva, naročito ako su zahvaćene veće površine ili ako se ožiljak nalazi na području zgloba. Naime, dolazi do zatezanja fascija, međusobnog lijepljenja slojeva, čime ono prestaje biti fleksibilno i dolazi do poremećaja u kretanju te nastanku kontraktura. Samo manipulacijom ožiljaka možemo vratiti ožiljkasto tkivo u prethodno stanje.

Kako se vrši tretman ožiljaka?

Tretman ožiljaka se vrši kombinacijom različitih vrsta masaže i manualnom tehnikom kako bi se povećala kvaliteta i mobilnost tkiva, stoga se i naziva manipulacija ožiljaka. Svrha same manipulacije je popuštanje veza kolagenih vlakana koje su se razvile unutar ožiljka i okolnog tkiva u dubokim slojevima kože. Nadalje, dolazi do smanjenja boli, svrbeža te promjena u vidu pigmentacije, površini i debljini samog ožiljka.

Manipulacija ožiljaka pomaže integrirati ožiljak u pokret, smanjiti bol, napetost, utrnulost ili osjetljivosti. A osim toga dolazi do poboljšane vaskularizacije i elastičnosti, smanjenja svrbeža pa sve do vizualnih promjena čime ožiljak postaje manjim, tanjim te manje vidljivim.

Stanja kod kojih radimo manipulaciju ožiljaka:
-postoperativni ožiljci, npr: carski rez
-ožiljci od opeklina
-ožiljci nakon traumatskih povreda

Liječenje ožiljaka u Poliklinici Lumbalis

Prepustite se u sigurne ruke naše specijalizirane terapeutice i osjetite promjenu na sebi!
Osvrt zadovoljnih korisnica nakon tretmana manipulacije ožiljaka:
„Nakon 2 godine od kako sam imala manipulaciju ožiljaka, jako sam zadovoljna rezultatom. Priraslica više nema, ne osjete se a sam ožiljak jedva da se i vidi. Tretman nije bio bolan.“

„Nakon manualnog tretmana ožiljka nakon carskog reza, ožiljak je mekši. Tkivo je elastičnije i ne zateže. Smanjena je napetost i osjetljivost.“

„Smanjena mi je psihička i fizička osjetljivost na ožiljak. Imam više samopouzdanja i manji strah od diranja ožiljka.“

„Masaža nakon carskog reza je bila odlična, 90% mi se smanjila pol i osjetljivost.“

Naručite se na pregled i tretman ožiljaka na broj 00385(0)40/371-104 ili 00385(0)95/777-1111

Poliklinika Lumbalis
Terme Sveti Martin
00385(0)40/371-104
00385(0)95/777-1111
[email protected]

Ožiljak