Što je skolioza

Skolioza je postranično iskrivljenje kralježnice kod koje dolazi do rotacije kralježaka oko uzdužne osi. S obzirom na patologiju razlikujemo strukturalne i nestrukturalne skolioze  (tzv. skoliotično držanje).

Skoliotično držanje (nestrukturalna skolioza)

Kod nestrukturalnih skolioza nema anatomskih poremećaja kralježnice, što znači da se radi samo o nepravilnom držanju. Uzrok toga može biti: skraćenje jedne noge, blokada sakroilijakalnog zgloba, nepravilno nošenje torbe ili tereta, preopterećena ili napeta muskulatura kralježnice, neudoban madrac i sl.. Međutim, ukoliko se radi o skoliotičnom držanju vrlo je važno ukloniti uzrok nastanka, kako se stanje ne bi pogoršalo, odnosno progrediralo u strukturalnu skoliozu.

Strukturalna skolioza

Strukturalna skolioza se manifestira anatomskim promjenama kralježnice i njezinim pripadajućim zglobovima, ligamentima te mišićima. One mogu biti, urođene, stečene te idiopatske (nepoznatog uzroka), a vrlo je važno da se otkrije u što ranoj fazi, kako bi liječenje bilo što učinkovitije.

Dijagnoza

Za uspostavu dijagnoze vrlo je važna procjena samog pacijenta te RTG snimka kralježnice temeljem koje se može utvrditi stupanj zakrivljenosti. Prema kutu zakrivljenosti kralježnice, skolioze mogu biti: lake, srednje i teške. Uz navedene postupke procjene također se radi tzv: „test pretklona“ kojim se utvrđuje ukoliko se radi o skoliotičnom držanju ili skoliozi. Tek nakon adekvatno uspostavljene dijagnoze pristupa se fizioterapijskom planu i programu liječenja.

Liječenje u Poliklinici Lumbalis

Kako bi se postavila adekvatna dijagnoza i prema tome pravilno izradio fizioterapijski plan i program, vrlo je bitna početna procjena koju u Poliklinici Lumbalis rade educirani fizioterapeuti. Procjenom se utvrđuje da li se radi o skoliotičnom držanju ili o strukturalnoj dijagnozi, a nakon toga se pristupa samom tretmanu. Liječenje ovisi o dobi, stupnju iskrivljenosti kralježnice i ostalim individualnim karakteristikama. Kod lakših se skolioza provodi individualna kineziterapija (DNS, Schroth, Seas…) u kombinaciji s ostalim fizioterapijskim procedurama kao što su elektroterapija, kinesiotape, specijalne manualne terapije i dr. Kod srednjih i teških skolioza preporučuje se nošenje korekcijskih steznika prema danim uputama od strane fizioterapeuta, a u nekim slučajevima je potrebno i operativno liječenje, nakon kojeg nastupa postoperativna rehabilitacija.

Ukoliko sumnjate na iskrivljenje kralježnice, naručite se u Polikliniku Lumbalis na prvi pregled i utvrdite da li se radi samo o nepravilnom držanju ili strukturalnoj skoliozi.

Poliklinika Lumbalis
Izvorska 1. Toplice Sv. Martin
040/371-104
095/777-1111
[email protected]