Velik broj poremećaja funkcije sustava za kretanje, što kasnije rezultira i poremećajima ostalih sustava organizma, proizlazi iz loše stabilizacije. Koliko god mislili da imamo dobru stabilizaciju dubokog lokomotornog sustava i cijelog tijela, DNS nas upravo uvjerava u suprotno. No kako sve nebi bilo crno, osim što DNS-om možemo procijeniti razinu spomenute stabilizacije, istom metodom možemo je i popraviti.

DNS metoda potječe iz Praške škole rehabilitacije i manualne medicine, a Pavel Kolar jedan je njene mlađe generacije te utemeljitelj rehabilitacijskih protokola nazvanih DNS, dinamička neuromuskularna rehabilitacija. DNS se temelji na neurorazvojnim aspektima motoričke kontrole od najranije faze razvoja djeteta gdje živčani sustav kreira motorički program koji kontrolira posturu, hod i kretanje. Kao posljedica sve modernijeg načina života, stresa, nedovoljne tjelesne aktivnosti i raznih drugih čimbenika, ta najranija motorička razvijenost se gubi, a tijelo poprima kompenzacijske, neekonomične obrasce kretanja što rezultira lošom posturom, bolovima i kroničnim ozljedama.

DNS metodu koristimo kod bolnih stanja (vrat, leđa, koljena…), kod problema s kralježnicom (skolioze, hernije diska, povećane kifoze i lordoze…), smanjenog mišićnog tonusa, inkontinencije te kod sportaša u vidu prevencije ozljeda i povećanja snage, izdržljivosti, stabilnosti i funkcionalnosti pokreta. DNS je koristan kod svih dobnih skupina, od dojenčadi do starije dobi. DNS rehabilitacija temelji se na procjeni terapeuta te daljnjoj individualnoj terapiji.

Zašto DNS?

DNS tretmanom se pronalazi i otklanja uzrok problema i uči središnji živčani sustav kontroli i stabilnosti pokreta kako bi pacijent naučio zadane pravilne obrasce te ih kasnije nesvjesno koristio u svakodnevnom životu i održavao tijelo zdravim.

DNS u Poliklinici Lumbalis

DNS rehabilitacija u kombinaciji s dekompresijskom i/ili manualnom terapijom te s fizikalnom terapijom daje izuzetne rezultate. U pravilu, pacijentu je dovoljno 3 do 6 tretmana s educiranim DNS terapeutom nakon završetka fizikalne terapije. Takva kombinacija terapije i rehabilitacije daje dugoročne i najbolje rezultate kako bi pacijent iz poliklinike izašao pokretan, bez bolova i educiran za daljnje aktivnosti dnevnog života, kako bi se spriječilo ponavljanje starih ili nastajanje novih tegoba i ozljeda.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
[email protected]
040/371-104
095/777-1111