Gotovo nema čovjeka koji barem jedanput u životu nije osjetio bol u donjem dijelu kralježnice. Zbog velike učestalosti križobolje u odrasloj populaciji, ovaj je zdravstveni problem nazvan “bolest civilizacije” pa čak i “bolesti stoljeća”. Statistika govori da mnogi već prije 30. godine osjećaju da im leđa više nisu “mlada” kao prije, većina do 40., a gotovo svi imaju problema s leđima do 50. godine života. 

Što je križobolja? KAKO I ZAŠTO SE JAVLJA BOL U KRIŽIMA? 

 Križobolja (lumbago) naziv je za bol u slabinskom dijelu kralježnice, odnosno križima i pojavljuje  u 80% ljudi u dobi od 20 do 50 godina.. 

Glavni razlog boli u leđima čovjeka je uspravan stav kod kojeg su dodatno i pojačano opterećena posljednja dva slabinska i prvi križni kralježak. Kada se čovjek sagiba, sjedi i podiže terete, dodatno opterećuje svoja križa. 

 Bol se može pojaviti kao iznenadna bol u leđima nakon naprezanja, nezgodnog pokreta ili naglog podizanja težeg tereta,tada  bolesnik kaže da ga je presjeklo u križima i takva se bol pojačava kod pokreta.  

Križobolja može nastati i postupno bez  neposrednog povoda te postati kronična zbog trošenja hrskavice na zglobovima i starenja /trošenja među kralježničkog jastučića/diska. 

Započne li bol u križima i širi se duž stražnje vanjske strane jedne ili obje noge a popraćena je trnjenjem, slabošću mišića i gubitkom osjeta u nozi, riječ je o lumboishialgiji. Takva bol može biti dugotrajna i ponavljajuća. 
Starenjem se pojavljuju i promjene na našoj kralježnici, a isto tako mišićni tonus postaje sve slabiji dok kralježnica postaje sve podložnija oštećenjima i ozljedama.

Uzroci bola u križima

Uzroci su najčešće kombinacije čimbenika koji povećavaju rizik od ozljede.  Poremećaj mišićno -koštanog sustava, neurološke bolesti, bolesti unutarnjih organa mogu izazvati križobolju. 
Pogoduju joj: 

  • sjedilački način života 
  • premalo kretanja 
  • prekomjerna tjelesna težina 
  • loše držanje tijela u hodu, ležećem, sjedećem i stojećem položaju 
  • spuštena stopala 
  • premekan ili pretvrd ležaj 

Liječenje i prevencija u Poliklinici Lumbalis 

Ako bol u leđima ne prestane nakon nekoliko dana potražite stručnu pomoć u Poliklinici Lumbalis gdje će se odrediti individualan program liječenja i rehabilitacije. Križobolju treba liječiti ali i spriječiti kao i spriječiti ponavljanje bolova. Ne provodi li se prevencija, bol se vrača unutar godine dana. 
 
Jedna od najučinkovitijih terapija za uklanjanje bolova u leđima je dekompresijska terapija kralježnice.  

DTK je bezbolna, neoperativna procedura za rješavanje bolova i drugih tegoba uzrokovanih problemima kralježnice.

U Poliklinici Lumbalis se koristi ova izrazito uspješna metoda otklanjanja problema s kralježnicom uz korištenje termo-mineralne vode, najnovije Triton tehnologije i sofisticirana oprema. 

Savjeti 

Bol se može spriječiti pridržavanjem određenih životnih navika, aktivnim pristupom i promjenom ponašanja. Jedan od boljih načina prevencije križobolje je redovita fizička aktivnost kojom se jačaju mišići kralježnice. 
Poliklinika Lumbalis
Toplice Sveti Martin
00385(0)40/371-104
00395(0)95/777-1111
[email protected]