Golferski lakat – medijalni epikondilitis

Medijalni epikondilitis, poznatiji kao golferski lakat, jedan je od sindroma prenaprezanja čije ime ne mora nužno značiti da je najčešći kod osoba koje se bave golfom, već je i povezan s različitim zanimanjima gdje ruke rade konstantne ponavljajuće pokrete. Sličan je teniskom laktu koji nastaje s vanjske strane lakta, dok se golferski javlja s unutarnje strane.

Što je golferski lakat?

Riječ je o sindromu prenaprezanja usred preopterećenja tetiva fleksora ručnog zgloba i prstiju, te tetive pronatora podlaktice i šake. Zahvaćeni mišići i tetive vežu se s unutarnje strane podlaktice, na unutarnjoj koštanoj izbočini lakta (medijalni epikondil humerusa). Golferski lakat nastaje kod profesionalnih igrača golfa, no može se javiti i kod drugih aktivnosti, bilo sportskih ili ne, poput tenisa, slikanja, kod frizera i mnogih drugih aktivnosti kod kojih aktivno koristimo zglobove ruke. Sam naziv sindroma prenaprezanja govori da se javlja kao posljedica ponavljajućih aktivnosti rukom, a kasnije nastaje oštećenje mišića i tetiva.

Ovisno o težini oštećenja, bol može trajati i nekoliko mjeseci, te onda prelazi u kronično fazu. Zato je najbolje što prije posjetiti ortopeda ili se konzultirati s fizioterapeutom.

Udarni val

Simptomi golferskog lakta

Golferski lakat lako je prepoznati ako je lakat ukočen te ako se bol javila s unutarnje strane lakta koja se može raširiti na unutarnju stranu podlaktice. Vrlo čest simptom je i slabost i nemoć u rukama i zglobovima, osobito kod stiskanja prstiju šake. U nekim stanjima javljaju se čak i trnci u rukama i zglobovima.  Samo stanje je vrlo individualno, te ovisi od osobe do osobe kako će se bol pojaviti te koliko će biti jaka. Simptomi većinom nastaju postepeno te su u samom početku blažeg intenziteta.

Liječenje u Poliklinici Lumbalis

U Poliklinici Lumbalis liječenje kreće prvim inicijalnim pregledom dr. ortopeda ili fizioterapeuta, a dijagnoza se potvrđuje dijagnostičkim ultrazvukom i kliničkim testovima. Nadalje se pacijent upućuje na terapiju koja uključuje klasične fizikalne procedure, a ukoliko je samo stanje uznapredovalo i kronično, preporučuje se tretiranje golferskog lakta udarnim valom u kombinaciji s elektroterapijom.

Ukoliko osjećate bilo kakve gore navedene simptome, naručite se na prvi pregled u Polikliniku Lumbalis te se vrlo brzo riješite problema.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
00385(0)40/371-104
00385(0)95/777-1111
[email protected]


Za fizikalnu terapiju sa smještajem klikni ovdije!