HOLTER RR (holter tlaka) – kontinuirano (24h) mjerenje krvnog tlaka

Holter RR( tlaka), poznatiji kao holter tlaka, koristi se u slučajevima kad je upitna dijagnoza arterijske hipertenzije u osobe koja još ne uzima terapiju ili u određenim slučajevima za procjenu odgovora na terapiju.

Holter RR (holter tlaka) – tijek i izgled pretrage

Na nadlakticu lijeve ruke (desne kod lijevaka) se stavlja manžeta odgovarajuće veličine koja je spojena s malim uređajem koji bilježi podatke i kontrolira napuhavanje manžete. Danju se obično mjeri krvni tlak svakih 30 minuta, a noću svakih 60 minuta. Za vrijeme mjerenja važno je tijekom dana stati, opustiti ruku te nakon mjerenja može se nastaviti s fizičkom aktivnošću (navedeno je potrebno radi točnosti mjerenja, a i normalne vrijednosti sistoličkog krvnog tlaka tijekom fizičkog napora puno su veće nego u mirovanju što se i prati na ergometrijskom testiranju. Nemojte pričati tijekom mjerenja, nemojte držati noge prekriženima te ako se u prilici sjednite i stavite opušteno ruku na stol da je u visini srca). Tijekom noći aparat koji je spojen s manžetom možete staviti na krevet ili ispod jastuka.

Nakon evaluacije liječnika u nalazu se dobije prosječni RR tijekom snimanog perioda (normala <130/80mmHg), prosječni RR danju (normala <135/85mmHg) te prosječni RR noću (normala <120/70mmHg).

U izvještaju su priloženi i podaci o postotku mjerenja u kojem je krvni tlak iznad gornje granice normale za sistoličke i dijastoličke vrijednosti. Važan podatak je da li dolazi do adekvatnog pada tlaka u noćnim satima te koliki je skok tlaka ujutro nakon buđenja i da li ima elemenata hipertenzije bijele kute. Sav ispis je u preglednom grafičkom i tabličnom obliku s označenim odstupanjima od normale. Važno je voditi detaljni dnevnik aktivnosti po satima te posebno naznačiti vrijeme provedeno spavajući.

Holter RR (holter tlaka) u Poliklinici Lumbalis

Holter tlaka u poliklinici izvodi se po gore navedenom redoslijedu, a ukoliko je potrebno, kardiolog Vas upućuje na daljnje terapije koje možete obaviti na istom mjestu ili Vam pripisuje neku vrstu terapije.

U Poliklinici Lumbalis za holter RR (holter tlaka) nema duže liste čekanja, no svoj termin svakako rezervirajte na vrijeme.

Kardiologija u Poliklinici Lumbalis
U Poliklinici Lumbalis možete obaviti:
-specijalistički pregled spec. kardiologa
-EKG
-UZV +CD srca
-ergometriju
-holter EKG-a
-KMAT -holter tlaka

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
00385(0)40/371-104
00385(0)95/777-1111
[email protected]


Za kardiološke pakete sa smještajem klikni ovdje!

dr. Mihajlo Kovačić