Prenaprezanje ovojnice stopala (Plantarni fascitis)

Prenaprezanje ovojnice stopala (Plantar fascitis) pripada u skupinu sindroma prenaprezanja. Plantarni fascitis se manifestira u obliku boli i upale vezivnog tkiva na donjem svodu stopala. Na tom donjem svodu stopala se nalazi tetiva koja se proteže od petne kosti pa sve do završnih članaka prstiju i naziva se plantarna fascija. Ukoliko dolazi do prenaprezanja iste nastaje plantarni fascitis.

Plantarni fascitis – simptomi i nastanak

Plantarni fascitis se najčešće javlja kod sportaša, točnije trkača i osoba koji naglo povećaju kilometražu u hodanju/trčanju. Pri tome mogu potpomoći greške u samom trenažnom procesu kao što su: neadekvatna obuća, česte promjene podloge trčanja, greške u intenzitetu i fazama trenažnog procesa, neadekvatno ili nedovoljno istezanje nakon treninga i mnogi drugi. Bol se najčešće javlja ujutro pri prvim koracima, nakon dugotrajnog stajanja te se smanjuje za vrijeme obavljanja aktivnosti, a povećava po prestanku iste.  

Plantarni fascitis

Kako Vam mi možemo pomoći?

U Poliklinici Lumbalis možete potražiti pomoć ukoliko osjećate neke od navedenih simptoma. Obavite svoj inicijalni pregled koji je od ključne važnosti kako bi se točno utvrdila dijagnoza, a prema tome i daljnje adekvatno liječenje. Plantarni fascitis može po svojim karakteristikama biti različit od osobe do osobe, pa isto tako i liječenje ovisi o samom stadiju i tipu bolesti. Ukoliko je prisutna akutna, upalna faza primjenjuju se protuupalne metode liječenja, kao što je krioterapija i zaštitni položaji stopala. Po prestanku upalne faze nastupa kronična u kojoj se primjenjuju različite fizioterapijske procedure, poput elektroterapije, laser, magnetoterapije, specijalne manualne terapije u kombinaciji s fizioterapijskim vježbama, a prema potrebi i kinesiotaping. Među relativno novijim metodama liječenja svakako se primjenjuje i udarni val. Terapija udarnim valom se pokazala kao vrlo učinkovita metoda liječenja kroničnih upala,  kao što je teniski lakat (epicondylitis), plantarni fascitis i mnoge druge.
Ukoliko osjećate navede simptome i sumnjate na plantarni fascitis naručite se na pregled u Polikliniku Lumbalis na [email protected] ili na broj telefona 040/371-104 ili 095/777-1111.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
00385(0)40/371-104
00385(0)95/777-1111
[email protected]

Za fizikalnu terapiju sa smještajem klikni ovdje!