Teniski lakat jedan je od najčešćih sindroma prenaprezanja. Iako ga samo ime veže za ozljedu koja je usko povezana sa sportom i sportašima, više je povezan sa zdravstvenim problemima pojedinih drugih zanimanja, npr. vozača, šivača, stolara i dr.

Što je teniski lakat?

Teniski lakat zapravo je oštećenje tetive i samo prelaska tetive u mišić, točnije tetive mišića ispružača prstiju šake na vanjskom dijelu lakta (lateralni epikondil). Sindromom prenaprezanja nazivaju se sva oštećenja uzrokovana konstantnim ponavljanjem jednih te istih pokreta, stalnim kontrakcijama mišića i silovitih pokreta. Teniski lakat se češće ponavlja na vanjskom nego na unutarnjem dijelu lakta (golferski lakat), a obje strane zajedno su rijetko zahvaćene.

Udarni val

Simptomi teniskog lakta i kako ga prepoznati

Najčešći simptom teniskog lakta je bolnost u području epikondila koja se može, i ne mora, osjetiti u njegovoj blizini. Bolnost se povećava upotrebom ruke, pritiskom na bolno mjesto, a općenito je smanjena funkcija ruke. Isto tako se bol povećava na istezanje ruke pod otporom, a nerijetko područje bude blago otečeno. Treba obratiti pažnju kako je teniski lakat usko povezan s nekoliko različitih bolesti, npr. kompresija radijalnog živca koji prolazi kroz tunel koji je vrlo blizu lateralnog epikondila s vanjske strane lakta. Isto tako, kroz lakatni tunel prolazi i ulnarni živac koji inervira mali prst i prstenjak, te dio šake ispod tih prstiju pa i njegovo oštećenje može se zamijeniti za teniski lakat.

Liječenje u Poliklinici Lumbalis

U poliklinici Lumbalis radi točne dijagnostike u suradnji s doktorom ortopedije i fizioterapeutom, provode se klinički testovi, dijagnostičke procedure u sklopu inicijalnog pregleda koji je od izrazite važnosti.

Liječenje ovisi o stadiju, a uključuje fiksiranje ručnog zgloba, mirovanje, vježbe istezanja tetiva i odgovarajućih mišića, klasične fizikalne procedure, protuupalne lijekove, udarni val i mnoge druge. Ako sumnjate na teniski lakat ili trpite bol u području lakta, naručite se na pregled i prvu terapiju u polikliniku Lumbalis na [email protected] ili na broj telefona 040/371-104.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
040/371-104
095/777-1111
[email protected]

Naruči se na termin.