Ruptura mišića

Ruptura mišića predstavlja puknuće određenog broja mišićnih vlakana. Ono može biti djelomična (parcijalnoj ruptura) ili potpuna, ukoliko dođe do prekida svih mišićnih vlakana jednog mišića. Najčešće se javlja prilikom mehaničkog oštećenja, koje vrlo često nastaje radi neadekvatnog saniranja već postojeće upale.

Etiologija nastanka ruptura mišića

Uzroci nastanka ruptura mišića se nalaze u mehaničkoj traumi koja može biti jednokratna pod utjecajem snažne vanjske sile, izazvana pokretom koji zahtjeva eksplozivnu snagu ili nepravilnom pokretu zgloba (npr. uganuće nožnog zgloba). Također se javlja zbog neadekvatno sanirane akutne upale, koja je dovela do kronične faze i izazvala degeneraciju kosti na mišićima pripoja te samu rupturu mišića. Javlja se i kod sportaša radi neadekvatnog trenažnog procesa ili istrošene obuće.

S OBZIROM NA TEŽINU OZLJEDE RAZLIKUJEMO:

  • Istegnuće mišića

Ukoliko su mišići ili tetive preopterećene dolazi do povećanja napetosti i skraćenja dužine te do povećanog pritiska na području polazišta/hvatišta mišića. Manifestira se boli koja ometa i smanjuje obavljanje aktivnosti, a u svrhu liječenja primjenjuju se klasične terapijske procedure.

  • Djelomična ili parcijalna ruptura mišića

Kod djelomične rupture dolazi do puknuća manjeg broja vlakana, a pojavljuje se bol, edem i smanjeni opseg pokreta. Ukoliko se ne prekida aktivnost dolazi do daljnjeg naprezanja što može progredirati u težu ozljedu, točnije potpunu rupturu mišića. Liječenje je konzervativno,  primjenom fizikalne terapije.

  • Potpuna ruptura mišića

Potpuna ruptura mišića predstavlja puknuće cijelog mišića, tetive ili ligamenta, pri čemu dolazi do iznenadne oštre boli i pečenja, prisutan je edem, nemogućnost daljnjeg kretanja, a vidljiv je i hematom. Ovisno o puknuću broja mišićnih vlakana liječenje može biti operativno ili primjenom fizikalne terapije.

a) Istegnuće b) Djelomićna ruptura c)Potpuna ruptura mišića

Liječenje u Poliklinici Lumbalis

Liječenje ruptura mišića započinje najprije inicijalnim preglednom, temeljem kojeg se utvrdi ukoliko postoji ruptura mišića i u kojem stupnju. U Poliklinici Lumbalis fizioterapeuti komuniciraju i kreiraju individualan plan i program rehabilitacije zajedno s dr. spec. ortopedije i traumatologije, s ciljem učinkovitijeg oporavka. Ukoliko se radi o djelomičnoj rupturi mišića pristupa se klasičnim fizioterapijskim procedurama, a ako se radi o potpunoj može se pristupiti  operacijski (ovisno o stupnju puknuća) te ostalim fizioterapijskim procedurama.

Ako ste osjetili neke od navedenih simptoma, a niste sigurni o čemu se točno radi, naručite se na pregled u Polikliniku Lumbalis na [email protected] ili na broj telefona 040/371-104 ili 095/777-1111.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin

00385(0)40/371-104
00385(0)95/777-1111
[email protected]

Za fizikalnu terapiju sa smještajem klikni ovdje!