Skakačko koljeno (Patellar tendinopathy) je sindrom prenaprezanja koji se javlja zbog prenaprezanja ekstenzornog sustava koljena pri čemu dolazi do patoloških promjena tetive mišića quadricepsa i patelarne sveze. Najčešće se javlja kod sportaša i to ponajprije u sportovima gdje dominira skakanje.

Kako nastaje skakačko koljeno

Skakačko koljeno se najčešće javlja u sportovima kao što su košarka ili odbojka, odnosno nakon skokova i to u fazi deceleracije tijela tj. doskoka. Među ostalim uzrocima nastanka svakako je bitan faktor i trening na tvrdim podlogama, predug trenažni proces, preveliko opterećenje na koljeno, neadekvatna i istrošena obuća kao i disbalans između skupine mišića fleksora i ekstenzora u zglobu kuka i koljena koji raspoređuju sile skoka.

Klinička slika

Skakačko koljeno se klinički manifestira bolom oko patele (ivera), a najčešće ispod donjeg ruba patele. Bol se osjeća u vidu britke, oštre boli različitog intenziteta koji nastaje postepeno, npr. nakon treninga ili duljeg sjedenja. U akutnoj fazi prisutan je i otok, dok prelaskom u kroničnu fazu može doći do degenerativnih zadebljanja.

Skakačko koljeno

Liječenje u Poliklinici Lumbalis

Skakačko koljeno za svakog je pacijenta individualno stanje s različitim faktorima, pa tako u Poliklinici Lumbalis svatko dobiva i adekvatnu, individualiziranu terapiju i tretman. To znači da se rehabilitacijski plan određuje individualno za svakog pacijenta sukladnom njihovim simptomima i provedenim kliničkim testovima. Nakon inicijalne evaluacije primjenjuju se fizioterapijske procedure, kao što je medicinska gimnastika u kombinaciji s elektroterapijom, ultrazvučnom terapijom, magnetoterapijom, laserom, a prema potrebi i specijalnom manualnom terapijom, kinesiotapingom ili udarnim valom.

Najvažnije od svega je djelovati na uzročnike nastanka pa će Vas naš tim fizioterapeuta u Poliklinici Lumbalis educirati o pravilnom izvođenju treninga, uputiti u faktore rizika nastanka te kako ih eliminirati, a sve u svrhu što bržeg oporavka i sprečavanja daljnjeg nastanka skakačkog koljena.

Ukoliko osjećate bolove u koljenu ili sumnjate na skakačko koljeno, naručite se na pregled i terapiju u Polikliniku Lumbalis na [email protected] ili na broj telefona 040/371-104 ili 095/777-1111.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
00385(0)95/777-1111
00385(0)40/371-104
[email protected]

Za fizikalnu terapiju sa smještajem klikni ovdje!