Svi smo se više puta udarili u rub stola ili u rub radijatora te je kao rezultat toga nastala „modrica“ ili hematom. Hematomi su posebno česti u svijetu sportaša. U žaru borbe događa se puno udaraca, uganuća zglobova, istegnuća, ruptura mišićnih vlakana što dovodi do nastajanja većeg ili manjeg hematoma.

Što je hematom?
Podljev ili hematom nastaje prilikom puknuća jedne ili više krvnih žila. U tom trenutku dolazi do nakupljanja krvi ispod kože, u zglobu ili između mišića. Vrlo brzo formira se ugrušak kojeg naš organizam prepoznaje kao strano tijelo. Bilo da se radi o zglobu ili mišiću, ugrušak predstavlja smetnju u njihovom pokretanju. Kao kod svakog stranog tijela, tako i kod hematoma naš organizam ima spreman odgovor koji se javlja u obliku upale. Kod upale javljaju se bol i oticanje okolnog tkiva te na takav način organizam sam pokušava reapsorbirati hematom. Ovaj proces traje izvjesno vrijeme, dok kod određenih hematoma, zbog njegove pozicije i veličine, tijelu treba pomoć u njegovu otklanjanju .

Hematom

Simptomi hematoma
Hematom izaziva osjetljivost i bolnost područja koje zahvaća. Koža postaje crvena i posebno osjetljiva na dodir. Dolazi i do oticanja zahvaćenog područja te slabije pokretljivosti. Nakon otprilike  7 dana, pod utjecajem gravitacije, može doći do spuštanja hematoma prema nižim dijelovima tijela. Ako se predugo čeka s liječenjem dolazi do stvaranja vezivnog tkiva u hematomu, a zatim i do kalcificiranja hematoma (česta kod većih mišićnih hematoma).

Liječenje u Poliklinici Lumbalis
U prvih 48 sati hematom zahtijeva strogo mirovanje, primjenu elastičnog zavoja i leda na zahvaćeno područje kako bi se povećao pritisak na puknute krvne žile te ubrzalo njihovo cijeljenje. Kod pravilnog tretiranja, hematom se pretvara u gustu želatinoznu nakupinu nakon čega se kreće u njegovo uklanjanje. U Poliklinici Lumbalis u bezbolnom liječenju hematoma koristimo nekoliko agensa fizikalne terapije kako bi zahvaćenim područjem što više cirkulirale krv i limfa te zajedno reapsorbirale hematom. Ako kod pacijenta utvrdimo da je došlo do kalcificiranja hematoma, šaljemo ga kod našeg ortopeda na dijagnostički ultrazvuk kako bi utvrdili točan položaj i veličinu hematoma. Nakon konzultacija s ortopedom i pacijentom napravimo program liječenja kalcificiranog hematoma s udarnim valom koji bilježi vrlu veliku uspješnost u liječenju te je zadnji korak prije podvrgavanja kirurškom postupku odstranjenja hematoma.

Poliklinika Lumbalis
Izvorska 1. Toplice Sv. Martin
040/371-104
095/777-1111