Miogeloze

Miogeloze su lokalizirana vretenasta otvrdnuća u mišićima, odnosno nakupine mliječnih kiselina neposredno oko ili unutar samog mišića. Najčešće se javljaju na području vratne kralježnice, između lopatica i u ramenima, a od mišića najviše su zahvaćeni m.trapezius te m.levator scapulae.

Centar za fizikalnu terapiju i kralježnicu
Centar za fizikalnu terapiju i kralježnicu Poliklinika Lumbalis

Uzrok nastanka i klinička slika miogeloze

Miogeloze nastaju radi nepravilnog držanja, deformacija ili bolnih sindroma kralježnice, pri povišenom tonusu mišića, preopterećenosti mišića te smanjenom fizičkom aktivnošću. Naime, najčešće se javlja kod osoba koje provode tzv. sjedilački način života (npr. rad za računalom) prilikom čega dolazi do nepravilnog položaja same kralježnice, što kasnije može rezultirati raznim bolnim sindromima. Pri nepravilnom položaju kralježnice dolazi do povišenog tonusa mišića, što rezultira nakupljanjem mliječnih kiselina. One nastaju jer limfni i krvni sustav nisu u mogućnosti da tu istu mliječnu kiselinu evakuiraju i prenesu u jetru na daljnju obradu, stoga se talože na preopterećenim mjestima mišića. Miogeloze u početku nisu bolne, samo se osjećaju u obliku tvrdih, okruglih nakupina, tek kasnije ukoliko počinju pritiskati živčane okrajine postanu bolne na dodir i pri pokretima.

Liječenje u Poliklinici Lumbalis

U Poliklinici Lumbalis miogeloze se liječe klasičnim fizioterapijskim procedurama od kojih se ističe primjena ultrazvučne terapije te medicinska masaža.

Ukoliko osjećate bolove u vratnom djelu kralježnice i niste sigurni o čemu se točno radi, naručite se u Polikliniku Lumbalis na Vaš prvi pregled i terapiju na  [email protected] ili na broj telefona 040/371-104 ili 095/777-1111.

Poliklinika Lumbalis
Izvorska 1. Toplice Sv. Martin
040/371-104
095/777-1111
[email protected]