Što je menisk?

Menisk je vezivno-hrskavična tvorba nalik na slovo C. Njegova glavna funkcija je amortizacija koljenog zgloba te omogućavanje klizanja zglobnih površina kod savijanja i ispružanja koljena. Koljeno ima po dva meniska (vanjski i unutarnji) koji najčešće stradavaju prilikom pokreta koji uključuju rotacije i okretanje koljena. Jedna od najčešćih ozljeda meniska je njegova ruptura ili puknuće. Ruptura meniska može se dogoditi svakome, međutim povećani rizik javlja se kod sportaša (prvenstveno nogometaša, rukometaša, košarkaša te onih sportaša kod koji dolazi do veće rotacije koljena i promjena pravca trčanja).

Klinička slika

Klinička slika kod svake rupture meniska vrlo je slična, a to je jaka bol na samom rubu koljena. Koljeno postaje otečeno i kruto. Osoba ne može napraviti puni opseg pokreta te osjeća blokadu zbog koje ne može do kraja ispružiti koljeno.

Dijagnoza i liječenje

Nakon nastanka ozljede vrlo je važno što prije napraviti pravilnu dijagnostiku kako bi se na pravi način pristupilo liječenju. U Poliklinici Lumbalis, tijekom inicijalnog pregleda, fizioterapeut provodi kliničke testove procjene koji ukazuju na rupturu meniska. Ako se sumnja na rupturu, pacijent se šalje doktoru ortopedu na dijagnostički ultrazvuk kako bi on potvrdio dijagnozu. Nakon ustanovljenja dijagnoze, ortoped i fizioterapeut u dogovoru s pacijentom pristupaju liječenju. Ruptura meniska može se sanirati operacijskim pristupom (šivanjem rupture) ili ACP terapijom (terapija krvnom plazmom).

ACP terapija kod rupture meniska u poliklinici Lumbalis

ACP terapija nova je tehnika u liječenju ozljeda mišićno-koštanog sustava. ACP terapija započinje tako da se pacijentu uzme krv koja prolazi proces za centrifugu kako bi se odvojile tvari i faktori rasta iz krvi. Zatim se te iste tvari i faktori iz krvi ubrizgavaju u oštećeno tkivo (u našem primjeru u menisk). ACP terapija ubrzava proces cijeljenja i skraćuje vrijeme rehabilitacije ozljede. U Poliklinici Lumbalis ACP terapija radi se pod stručnim vodstvom doktora ortopeda kroz 3-5 tretmana jedanput tjedno. ACP terapija omogućuje organizmu da se vlastitom krvlju izliječi brže i samostalnije.

Poliklinika Lumbalis
Izvorska 1. Toplice Sv. Martin
040/371-104
095/777-1111
[email protected]

dr. Goran Kozjak