Križobolja

Križobolja je naziv za bol koja se javlja u lumbalnom (slabinskom) djelu kralježnice. Slobodno se može reći da gotovo i nema čovjeka koji jedanput kroz život ne osjeti križobolju. Najčešće se počinje pojavljivati nakon 30 godine života,  može se pojaviti naglo (prilikom naglih kretnji ili prilikom podizanja tereta) ili postepeno (kao rezultat cjeloživotne potrošnje diskova koji su smješteni između svakog kralješka).

Uzroci križobolje

Puno je uzroka koji se povezuju s križoboljom. Najčešći uzrok je pretjerani fizički rad kojim se premašuje snaga okolnih mišića kralježnice. Dugotrajan nepravilan položaj tijela (npr. uvaljano sjedenje na kauču) također je vrlo bitan faktor u razvoju križobolje. Kod starijih ljudi najčešće je uzrokovana degenerativnim promjena kralježaka i diskova, a pojedina prirođena stanja (skolioza, kifoza) i određene upalne bolesti (osteoporoza, reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis) mogu također biti uzrok križobolje. Bitno je naglasiti da je povećana tjelesna težina rizični faktor za križobolju. 

Simptomi

Glavni simptom križobolje je naravno bol koja može biti lokalizirana samo u lumbalnom djelu kralježnice, a može se i širiti u jednu ili obje noge ili pojasno prema naprijed. Također, prisutan je povišeni tonus (napetost) mišića smještenih oko kralježnice te je smanjena gibljivost lumbalne kralježnice.

Dekompresijska terapija kralježnice

Dijagnostika i liječenje

Bitno je naglasiti da što se prije krene s liječenjem križobolje, to se ona lakše i brže ukloni. Svrha liječenja nije ukloniti bol, već ukloniti uzrok zbog kojeg je bol nastala, a posljedično onda prestaje i bol. Da bi se znalo kako ukloniti bol mora se napraviti pravilna dijagnostika. Vođeni tim načelima, u Poliklinici Lumbalis svakog pacijenta prvo šaljemo na inicijalni pregled kod specijalno educiranih fizioterapeuta. Tijekom pregleda pacijent iznosi svoju osobnu anamnezu i kliničku sliku, a zatim fizioterapeut kroz niz pitanja, kliničkih testova i testova procjene dolazi do spoznaje o uzroku križobolje. Ako je potrebno u proces dijagnostike i liječenja uključujemo ortopeda. Nakon pravilne i precizne dijagnostike, pacijent odmah ostaje na terapiji. Dekompresijska terapija i manualna terapija kralježnice po Cyriax i Kaltenborn principu jedne su od najboljih metoda za otklanjanje uzroka križobolje. Nakon početnog tretmana u dogovoru s pacijentom, fizioterapeut i ortoped dogovaraju daljnji tijek liječenja i rehabilitacije križobolje kroz fizikalnu terapiju i individualne vježbe za kralježnicu. Na kraju liječenja, pacijent se može pridružiti individualnim ili grupnim vježbama za kralježnicu koje se održavaju u Toplicama Sveti Martin i u Čakovcu.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
00385(0)40/371-104
00395(0)95/777-1111
[email protected]

Za liječenje bolova u kralježnici sa smještajem klikni ovdje!