Distorzija gležnja jedna je od najčestitijih ozljeda u svijetu sporta (čak 15-30% svih ozljeda), posebice u nogometu, košarci, odbojci i rukometu. Ozljeda se može dogoditi i kod opće populacije prilikom silaženja s visine, hodanja niz stepenice, skokova ili nošenja neadekvatne obuče.

ŠTO JE DISTORZIJA GLEŽNJA?

Distorzija gležnja je istegnuće ili puknuće (ruptura) jednog ili više okolnih ligamenata koji stabiliziraju gležanj. Do ozljede dolazi prilikom nepravilnog doskoka, doskoka na neravnu površinu, doskoka na nogu protivničkog igrača ili zbog udarca protivničkog igrača. U navedenim situacijama dolazi do narušavanja ravnoteže te prijenosa velike težine na ligamente zgloba koji takvu težinu ne mogu podnijeti.

distorzija gležnja
Distorzija gležnja

SIMPTOMI DISTORZIJE GLEŽNJA

Distorzija gležnja dijele se u tri stupnja:
– u prvom stupnju nema vidljivih anatomskih oštećenja, prisutno je samo istegnuće ligamenata s pojavom boli i manjim otokom, čiji oporavak traje do 10 dana
– u drugom stupnju (najčešćem stupnju) dolazi do djelomičnog puknuća jednog ili više ligamenata, javlja se bol u mirovanju koja se intenzivira prilikom pokreta, karakteristična je i pojava otekline i hematoma (koji se javlja nakon par dana), a oporavak traje do 6 tjedana
– u trećem stupnju dolazi do potpunog puknuća jednog ili više ligamenata, javlja se jaka bol, znatno je narušen opseg pokreta te se javlja opsežna oteklina i hematom, rjeđe se pojavi fraktura koštanih ulomaka te trajanje oporavka ovisi o težini ozljede.

DISTORZIJA GLEŽNJA I LIJEČENJE U POLIKLINICI LUMBALIS

Nakon same distorzije gležnja vrlo je bitno odmah isti dan primijeniti RICE metodu (Rest, Ice, Compression, Elevation). Sljedeći korak je pravilna dijagnostika. U Poliklinici Lumbalis u suradnji fizioterapeuta i ortopeda rade se testovi procjene i dijagnostički postupci kako bi se odredila precizna dijagnoza i težina ozljede te se na pravi način pristupilo samom liječenju i rehabilitaciji. Distorzija gležnja i njezino liječenje ovisi o stupnju same distorzije. U liječenju prvog i drugog stupnja ozljede koristimo se manualnim tehnikama, fizikalnom terapijom, K-tapeom i individualnim vježbama. Dok se kod trećeg stupnja ozljede zglob mora imobilizirati, a u nekim situacijama i operirati.

Ako ste uganuli gležanj, od izuzetne je važnosti reagirati na vrijeme, pa se tako javite u Polikliniku Lumbalis na:

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
00385(0)95/777-1111
00385(0)40/371-104
[email protected]

Za fizikalnu terapiju sa smještajem klikni ovdje!