Upala Ahilove tetive (Achilles tendinitis) pripada u skupinu sindroma prenaprezanja. Sindromi prenaprezanja predstavljaju skup simptoma (blaga nelagoda, napetost duž mišića, povremena ili stalna bol) koji daljnjim ponavljanjem uzrokuju nastanak mikrotrauma, što u konačnici rezultira stvaranjem bolnog upalnog procesa.

Upala Ahilove tetive najčešće zahvaća sportaše i to one kojima su trčanje i skokovi osnovne komponente aktivnosti. Nastaje zbog unutarnjih činitelja poput pretjerane napetosti Ahilove tetive, poremećaja vaskularizacije, te vanjskih činitelja kao što su greške u treningu (npr: naglo povećanje intenziteta treninga, preuranjeni povratak aktivnosti nakon dulje pauze, trčanje po tvrdom terenu, česte promjene podloge i korištenje neprimjerene obuće, nedovoljno istezanje nakon treninga itd…).

Kako prepoznati znakove upale Ahilove tetive? Najvažniji simptom je bol, koja može biti lokalizirana duž cijele tetive ili na samom hvatištu iste. Bol se pojavljuje na početku provođenja aktivnosti, smanjuje se tijekom, a pojačava nakon aktivnosti. Također se javlja jutarnja ukočenost nožnog zgloba, kao i prisutnost krepitacija kod pasivnih kretnji. Uz navedene simptome nerijetko se razviju i zadebljanja na tetivi, koja su bolna na opip, a dodatno je može iritirati obuća.

Upala ahilove tetive

Liječenje u Poliklinici Lumbalis

Ukoliko osjećate bol duž Ahilove tetive, slobodno se naručite na pregled u Polikliniku Lumbalis gdje Vas čeka specijalizirani tim stručnjaka koji će Vam inicijalnom procjenom i odabranim kliničkim testovima, a po potrebi i dijagnostičkim ultrazvučnim pregledom Ahilove tetive točno utvrditi problem, a na temelju toga i propisati adekvatnu fizikalnu terapiju. Liječenje ovisi o samom stadiju upale Ahilove tetive, točnije ukoliko je prisutna kronična bol primjenjuju se fizioterapijske procedure poput, elektroterapije, specijalnih manualnih terapija i fizioterapijskih vježbi. Među novijim metodama liječenja upale Ahilove tetive svakako se preporučuje tretman udarnim valom. Terapija udarnim je neinvazivni postupak koji se koristi zvučnim valovima za cijeljenje tkiva, a indicirana je za primjenu kod kroničnih tendinitisa.

Naručite se na pregled u Polikliniku Lumbalis na [email protected] ili na broj telefona 040/371-104 ili 095/777-1111.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
00385(0)40/371-104
00385(0)95/7771111
[email protected]

Za fizikalnu terapiju sa smještajem klikni ovdje!