Reumatoidni artritis (RA) je kronična progresivna reumatska bolest lokomotornog sustava. Artritis je ujedno i sistemska bolest jer upalni proces zahvaća uz zglobove i ostale organske sustave, a s napretkom bolesti zglobovi podliježu degenerativnim promjenama. Naime, stalni upalni procesi zahvaćaju sinovijalnu membranu, postupno razaraju kolagen, čime se smanjuje prostor u zglobu te dolazi do propadanja hrskavice, a na kraju i do samih deformacija zglobova. Uzrok nastanka reumatoidnog artritisa nije poznat, najčešće se javlja između 44. i 55.godine života i više zahvaća žensku populaciju.

Simptomi RA

Prvi simptom reumatoidnog artritisa je jutarnja zakočenost zglobova, koja se javlja na šakama, no nakon nekog vremena kad se šaka razgiba, zakočenost nestaje (kasnije se javlja i u ostalim zglobovima te duže traje). Bol i oteklina se javljaju simetrično na oba ekstremiteta i to najprije na području ručnog, lakatnog ili nožnog zgloba. Sa samom progresijom bolesti, mogu biti zahvaćena ramena, kukovi i koljena. Također dolazi do smanjenja pokretljivosti zglobova, pri čemu nastupa i atrofija mišića te deformacija zglobova.

Dijagnoza RA

Kako bi se adekvatno postavila dijagnoza, potrebno je zadovoljiti sljedeće kriterije:

  • Jutarnja zakočenost zglobova
  • Artritis na dva ili više zglobova
  • Reumatoidni čvorići
  • Simetrični artritis
  • Reumatoidni faktor u serumu
  • Radiološke promjene (npr: erozije)

Ukoliko se pojavljuje 4 ili 5 navedenih kriterija potvrđuje se reumatoidni artritis.

Liječenje u Poliklinici Lumbalis

Sama uspostava dijagnoze kao i adekvatno liječenje možete pronaći u Poliklinici Lumbalis. Naime, fizioterapeuti u suradnji s doktorom ortopedije provode kliničke i dijagnostičke testove temeljem kojih se određuje plan i program terapije individualno za svakog pacijenta. Liječenje reumatoidnog artritisa ovisi o stadiju u kojem se pacijent nalazi, pa se tako i primjenjuju različiti terapijski postupci u akutnom i kroničnom stadiju. Liječenje RA u akutnom stanju bazirano je na odmoru upaljenih zglobova u zaštitnim položajima, krioterapiji (kriooblozi, kriomasaža) i medikamentoznoj terapiji. U kroničnom stadiju bolesti primjenjuju se različite fizioterapijske procedure poput parafinoterapije, ultrazvuka, elektroterapije, specijalne manualne terapije u kombinaciji s fizioterapijskim vježbama. Ukoliko osjećate navedene simptome u jednom ili više zglobova, naručite se na pregled u Polikliniku Lumbalis na [email protected] ili na broj telefona 040/371-104 ili 095/777-1111.

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
095/777-1111
040/371-104
[email protected]

Naruči se na pregled!