Izuzetno je bolan poremećaj koji utječe na funkciju donjeg dijela stopala i pete. Radi se o posljedičnom poremećaju na svodovima i strukturama donjega dijela stopala te upali tetive plantarne fascije i mišića fleksora prstiju stopala uz izraženu upalu tetive i hvatišta tetive za petnu kost. Kada nastane upala plantarne ovojnice i njezinog hvatišta uslijed velikih sila naprezanja, nastupaju mehanizmi zaštite te čitavim nizom tih mehanizama na hvatištu tetive stvara se kalcifikat kojemu je funkcija sprečavanje oštećenja hvatišta uslijed velikoga pritiska. Kada ta kalcifikacija postane velike površine vrši pritisak na živčano i meko tkivo te je to razlog stvaranja velike upalne reakcije i boli u peti u posljednjom stadiju problema. Trn u peti čest je kod osoba srednje životne dobi a također se javlja i kod mlađih osoba te sportaša. Može se javiti na jednoj ili na oba dvije noge.

Simptomi i dijagnostika petnog trna

U dijagnostiku petnog trna uključuje se pregled specijaliste, ultrazvučno i RTG snimanje.
Simptomi po kojima se da naslutiti da se radi o petnom trnu su bolovi koji kreču s područja donje i unutarnje strane pete. Bolovi mogu biti različitog intenziteta a pri kretanju i istezanju praćeni osjećajem nelagode i ukočenosti.
Calcar calcanei ili petni trn nastaje kao rezultat obrane organizma, kad postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija hvatišta plantarne fascije na petnoj kosti. Međutim, petni trn ne mora se manifestirati osjećajem boli s obzirom na to da  postoje kalcifikati koji ne uzrokuju bolove, kao i izrazito bolna stanja kod kojih kalcifikat nije prisutan.

Petni trn češće se javlja kod muškaraca, sportaša, osoba koje nose neadekvatnu obuću, kao i kod osoba koje imaju spuštena stopala te posebno, uzdužni svod stopala.

Liječenje petnog trna

Kod liječenja petnog trna terapija ovisi o trenutnom stanju. Njezin cilj je zacjeljivanje oštećenih struktura, ublažavanje bolova, istezanje mekih struktura te jačanje mišića nogu kako bi se poboljšala statika opterećenja stopala odnosno utjecalo na posturalnu prilagodbu svodova stopala na podlogu.

Kada govorimo o liječenju prvenstveno se preporučuje odmor, vježbe za stopala i protuupalni lijekovi te nošenje posebno izrađenih ortopedskih uložaka koji rasterećuju petu i smanjuju pritisak na bolno mjesto.

Cjelovit dio rješenja ovoga problema zauzima fizikalna terapija, odnosno kombinacija različitih postupaka fizioterapije s ciljem smirivanja sekundarnog upalnog procesa i boli u kombinaciji s vježbanjem.

Pritom se kod nas u Poliklinici Lumbalis najčešće koriste elektroterapija, magnetoterapija, laser i ultrazvuk te agensi topline i hladnoće uz kombinaciju kinesiotaping tehnika, te specijalna procedura UDARNI VAL (shockwave therapy) koja je visoko učinkovita i neinvazivna terapija za uklanjanje boli u području mišićno-koštanog sustava. To je fokusirani val koji prenosi veliku količinu energije na bolnom mjesto. Energija koja se prenosi pospješuje proces prirodnog cijeljenja, liječenja, obnavljanja i oporavka na tetivama i mekim tkivima.

Poliklinika Lumbalis
LifeClass Terme Sveti Martin
00385(0)95/777-1111
00385(0)40/371-104
[email protected]