Pojam i dijagnoza  Hernija diska se odnosi na problem i promjene nastale na pojedinačnim segmentalnim strukturama kralježnice odnosno na jednom ili više diskova između pojedinih kosti (kralježaka). Svaki disk ima jaki vanjski sloj (anullus fibrosus) i mekši unutarnji dio (nucleus pulposus) koji djeluje kao amortizer mehaničkoga pritiska za vrijeme pokretanja.

Degenerativnim promjenama diska dešavaju se strukturalne promjene na vanjskom dijelu diska te unutarnji mekši dio može biti istisnut pod pritiskom uz stvaranje ispupčenja vanjskoga omotača diska, ili se javlja čak puknuće vanjskog sloja, zatim unutarnja jezgra biva izgurana van pokretima kralježnice. Izbočeni unutarnji dio diska može pritiskati ili nadraživati živčani korijen, a može ga čak i ozlijediti. 

Discus hernia, ili hernia diska je najčešće oboljenje pacijenata Poliklinike Lumbalis

Veličina dijela diska koji čini herniju može biti varijabilan po dimenzijama, i to od veličine graška do masline u raznim oblicima. Najčešće do hernije diska dolazi u području stražnjeg i lateralnog dijela diska, koji je po konstituciji najmanje otporan. Zbog gubitka fizioloških gibanja struktura kralježnice, unutarnja jezgra biva izgurana van pokretima kralježnice te će u svom kretanju u spinalnom kanalu stvarati mehanički pritisak na živčani korijen koji se uz njega nalazi prije izlaska iz kralježnice te uzrokovati različite simptome.

Bol se doživljava poput osjećaja pečenja, električnog udara, intenzivirana je pokretima koji natežu i mehanički pritišću živac, katkad se pridružuju mravinjanja i osjećaj hladnoga dijela tijela.

Dijagnoza hernije diska je klinička dijagnoza do koje se dolazi samo kliničkim pregledom pacijenta i cjelokupnom dijagnostikom. Na zahvaćenom ekstremitetu će se tražiti eventualni znakovi kompromitacije senzibiliteta i mišićne snage u području inerviranom tim korijenom. Tako se mogu otkriti promjene refleksa, smanjenje ili gubitak snage na razini jedne ili više mišićnih skupina poremećaji senzibiliteta u dobro definiranom kožnom području.

Pri normalnoj rengenskoj pretrazi kralježnice hernija diska se ne vidi. Jedine pretrage koje omogućuje ne samo dijagnozu nego i točnu lokaciju i određivanje dimenzija hernije diska su CT i MRI ( Magnetska rezonanca). 

U svakom slučaju pri teškim simptomima prije prakticiranja bilo kakvog tretmana potrebno je dubinsko snimanje struktura kralježnice (CT,MRI)

Dekompresijska terapija kralježnice
Dekompresijska terapija kralježnice

Hernija diska: Liječenje u Poliklinici Lumbalis 

Dekompresijska terapija kralježnice je jedini neoperativni tretman koji je stvarno učinkovit kod teških slučajeva diskus hernia, degenerativnih bolesti zglobova,  artritisa, stenoze (suženja spinalnog kanala) i mehaničkog pritiska na živčane korijene.  

Tretman spada pod specijalnu proceduru fizikalne terapije te se pri tretmanu ovom procedurom koristi sofisticirana oprema u kombinaciji s modernim stolovima za trakcijsku terapiju.

Za razliku od klasične fizikalne terapije koja uglavnom djeluje samo na smanjenje simptoma, DTK ima prednost u primjeni jer je usmjerena na otklanjanje uzroka nastanka problema (vrlo često je taj problem mehanički pritisak u strukturama kralježnice). Način rada je jedinstven i kompleksan s ciljem postignuća prirodnoga cijeljenja ozlijede diska. 

Poliklinika Lumbalis
Toplice Sv. Martin
00385(0)40/371-104
00385(0)95/777-1111

[email protected]

Paketi za liječenje kralježnice sa smještajem klikni ovdje!