Bol kao fenomen

10/23/2013 by Lumbalis0
neck-pain-black-and-white-682x1024.jpg

bol u vratuBol je zaštitni mehanizam organizma i jedan od najčešćih razloga koji nas tjera da potražio liječničku pomoć.
Neugodan individualan osjećaj kao što je bol teško je definirati. Upravo zbog toga postoji cijeli niz definicija, a službeno je prihvaćena ona Međunarodnog udruženja za izučavanje boli ( IASP ), koju je i prihvatila i Svjetska zdravstvena organizacija ( SZO ), a glasi: “bol je neugodan emocionalni i osjetni doživljaj, povezan sa stvarnim ili mogućim oštećenjem tkiva ili opisom u smislu tog oštećenja.
Bol je upozorenje!
Danas se pod pojmom boli podrazumijeva mnoštvo neugodnih osjećaja koji remete zdravlje organizma. Zadatak joj je da nas što je moguće brže upozori na štetno djelovanje nečega izvana na naš organizam, kako bismo mogli brzo reagirati da se oštećenje ne proširi (npr. doticanje vrućeg predmeta i refleksno povlačenje ruke), ali i na pojavu bolesti u organizmu koja se može uspješno liječiti samo postavljanjem prave dijagnoze (srčana bol, žučni napadaj, bubrežni napadaj…).
Totalna bol. Bol nije isključivo rezultat prijenosa bolnih impulsa od mjesta ozljede do mjesta osjeta u mozgu. Na njezino oblikovanje utječu kvantitativni , kvalitativni i osjećajni čimbenici, iskustvo te kulturni, društveni i ekonomski faktori. Upravo stoga danas se mnogo govori o pojmu “totalne boli”, koja uz fizičko oštećenje uključuje i tri dodatne komponente : psihičku, društvenu i duševnu, odnosno psihičku, socijalnu i egzistencijalnu. Zato, ako želimo potpuno oslobađanje od boli , potrebno je djelovati na sve njezine sastavnice.
Kronična bol
Na bol se reagira odmah, refleksno, bez odlaganja. Međutim, kod produljenog trajanja bol prelazi u kronicitet i postaje bolest sama po sebi. Dugotrajna (kronična) bol uzrokuje ozbiljne fizičke, psihičke, kognitivne, psihološke i psihosocijalne teškoće. Stoga je u liječenju osnovne bolesti nužno liječiti i bol.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.