Intervertebralni disk

09/17/2013 by Lumbalis0
disk-Lumbalis-centar.gif

Intervertebralni disk je fibroelastična tvorevina koja odvaja tijela kralježaka te predstavlja pravi amortizirajući jastučić na kojem diskse rasterećuju pritisci na kralježnicu prisutni pri različitim kretnjama. Disk je građen od debelog perifernog fibroznog i rezistentnog sloja, koji oblikuju koncentrične lamele isprepletene šiba na košari (annulus fibrosus) te središnja jezgra, koja je vodenasta, naduta, vlažna, elastična, koja se pomiče te se deformira s pokretima kralježaka djelujući tako poput amortizera.Vertebralni kanal, nastao postavljanjem jednog na drugi svih vertebralnih prstena, tvori prolaz za duralnu cijev u kojoj se nalazi moždina, sve do drugog lumbalnog kralješka, a ispod toga snop lumbalnih i sakralnih živčanih korijena koji nastavljaju prema dolje da bi, kralježak po kralježak, izašli iz kralježnice i činili osnovne živce donjeg uda.


0 comments

 • Amela Olovcic

  12/09/2014 at 14:46

  Poštovani! Prepisacu Vam nalaz tacno:
  Na snomku kičme i C kičme ista je u položaju stražnje fleksije uredne visine i trupova kralježaka. I v. prostori na nivou C3 do C6 nešto uži što bi odgovaralo početnim znacima diskopatije. Vidljivi početni osteofiti u vidu spondiloze. Vidljivi znaci vrlo izražene unkartroze. Molim Vas da mi pomognete pošto imam bol u vratu izražen vezano za terapiju i šta dalje. Uzimala sam Actonel, pa me interesuje da li ga trebam prestati uzimati kao terapiju. Unaprijed hvala i pozdrav

 • Milos Rock

  12/17/2014 at 13:02

  Postovana,

  prema tome sto ste nam napisali,a da je ocitao nalaz,Vama bismo preporucili dekompresijsku terapiju kraljeznice u nasem centru.Medjutim, konacnu odluku o vrsti terapije bismo donijeli nakon obavljenog prvog pregleda kod naseg strucnjaka. Bilo bi dobro da imate najnoviji nalaz koji prikazuje stanje kostiju. Sto se tice uzimanja lijekova i prestanka uzimanja istog tu odluku moze donijeti jedino lijecnik koji Vam je i prvobitno odredio pocetak uzimanja.
  Ukoliko ste zainteresirani za prvi pregled kod nas, molimo da Vas dolazak najavite na jedan od kontakt telefona ili putem maila.

  Srdacan pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.