Zglobovi

09/12/2013 by Lumbalis0
919_Ankle_Feet_Joints-904x1024.jpg

zglobPomični su spojevi pravi zglobovi, a ti su articulationes synoviales. Zglobna tijela čine krajevi dvaju ili više kostiju koji su obloženi tankim slojem glatke i sjajne zglobne hrskavice. Zglobna hrskavica, cartilago articularis, smanjuje trenje i istodobno elastičnošću ublažava i pritisak i opterećenja. Trenje dodatno smanjuje sluzna tekućina u zglobu, synovia, koja zglobne plohe podmazuje i čini skliskima. Zglobna čahura, capsula articularis, potpuno okružuje i nepropusno zatvara cijeli zglob. Sveze, ligamenta, tvore usporedni snopovi čvrstoga veziva s kolagenim i elastičnim vlaknima. Sveze se nalaze izvan zglobne čahure te povezuju i međusobno učvršćuje kosti ili pak uza kost pretežu tetive mišića na mjestima gdje one prelaze preko zglobova. Sluzna vreće,  bursae sinoviales, obično su razmještene u blizini zglobova i nalaze se pod kožom ili u dubini gdje postoji neko trenje potpornog tkiva. Zglobove razvrstavamo prema obliku zglobnih ploha i opsegu gibanja.
Vrste zgloba:

  • Ravni zglob-ima uglavnom ravne zglobne plohe koje se međusobno pomiču klizanjem. Takvi su zglobovi među pojedinim kostima šake i stopala.
  • Obrtni zglob-ima zglobna tijela poput dijelova punog i šupljeg valjka, koja su postavljena u smjeru uzdužne osi kosti, te omogućavaju vrtnju. Takvi su zglobovi palčane i lakatne kosti te zglob atlas i zub obrtača.
  • Kutni zglob-ima zglobna tijela poput dijelova punog i šupljeg valjka. Takvi su zglobovi koljena i lakta.
  • Sedlasti zglob-zglobna tijela međusobno točno pristaju pa je gibanj moguće u svim smjerovima, osim vrtnje i ograničeno je samo svezama. Takav je zglob između prve kosti zapešća i trapezne kosti.
  • Jajoliki zglob-gibanje je moguće u svim smjerovima, osim obrtaja i ograničeno je svezama. Takvi su ručni zglob i zglob zatiljne kosti s kralješkom glavonošom.
  • Kuglasti zglob-ima zglobnu plohu poput šuplje kugle, a drugo je zglobno tijelo dio pune kugle. Gibanje je moguće u svim smjerovima. Takvi su zglobovi ramena i kuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.