Rame

08/29/2013 by Lumbalis0
rame-presjek.jpg

rame

Rame je najpokretljiviji zglob ljudskog tijela. Bez obzira na to što nije pod stalnim opterećenjem ( kao zglob kuka ili koljena), ipak su značajne sile koje djeluju na njega već i za uobičajenih životnih aktivnosti. U sportovima kao što su rukomet, vaterpolo, odbojka, ili
tenis opterećenja zgloba ramena prilično su izražena, zbog čega je rame jako podložno ozljedama.

Ozljede ramena po ozbiljnosti se kreću od najjednostavnijih uganuća preko istegnuća tetiva ili ligamenata, sve do iščašenja ramena ili puknuća tetiva (tetive rotatorne manžete) što dovodi do funkcionalne nemoći i nemogućnosti nastavka sportske karijere. Valja navesti još ozljede koje nastaju zbog prilagodbe tijela zahtjevima sporta.

 IŠČAŠENJE (LUKSACIJA) RAMENA
Najčešće se događa prilikom pada ili u sportovima s tjelesnim kontaktom. Kombinacija vanjske rotacije ramena u uzdignutom položaju dovodi do iskakanja ramena, najčešće prema naprijed. Ozljeda je jako bolna i praćena nemogućnošću pomicanja ruke u ramenu.
Drugo često iščašenje koje susrećemo je ozljeda zgloba između ključne kosti i lopatice. U većini slučajeva, kod kojih dolazi do istegnuća ligamenata navedenog zgloba,liječenje se sastoji u mirovanju, primjeni leda i fizikalne terapije, koja znatno ubrzava oporavak.

rame
rame

 PREOPTEREĆENJE
Takva oštećenja vrlo su česta u tenisu i zapravo su posljedica funkcionalne prilagodbe tenisača zahtjevima sporta- u želji za postizanjem što jačeg udaraca (servisa ili šuta), sportaš povećava opseg pokreta ramena.To dovodi do povećanja vanjske rotacije ramena, ali i kontrakture prednjih dijelova zglobne čahure. Slijedi postupno oštećenje tetive bicepsa i otkidanje njegova hvatišta od kosti a samim time dolazi do tzv sindroma mrtve ruke.

SINDROM BOLNOG RAMENA
Ovaj sindrom jedan je od najčešćih razloga zbog kojih se pacijenti obraćaju liječniku. Izraz koji se u praksi još upotrebljava-periarthritis humeroscapoularis-zapravo i nije najprecizniji, s obzirom na to da obuhvaća nekoliko različitih bolnih sindroma u području ramena. Bolno rame najčešće se javlja kod muškaraca.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.