Kralježnica

08/29/2013 by Lumbalis2
Kralježnica
Kralježnica

Kralježnica se sastoji od 33 ili 34 kralješka koji su međusobno povezani i čine glavnu okosnicu našeg skeleta. Najopterećeniji dijelovi su oni koji su i najpokretljiviji vratni i slabinski-pa se njima i posvećuje najveća pozornost. To je povezano i s dugotrajnim statičkim opterećenjem kralježnice i okolnih struktura, prije svega mišića, što je jako izraženo u današnjem sjedilačkom načinu života. No, neopravdano se zanemaruje središnji i najveći dio, a to je prsna ili torakalna kralježnica.
Anatomski podsjetnik
Kralježnicu možemo podijeliti na vratni, prsni i slabinski dio, na koji se nastavljaju križna i trtična kost. Između slobodnih koštanih segmenata ( kralježaka ) uložene su 23 intervertebralne ploče (diskovi), koji čvrsto vežu kralješke i omogućuju gibljivost. Kralješci su dodatno povezani čvrstim svezama (ligamentima). Koštani segmenti obuhvaćaju oko tri četvrtine, a diskovi jednu četvrtinu cjelokupne visine.
Prsna ili torakalna
Prsna ili torakalna kralježnica sastoji se od 12 kralježaka. Na trupove prsnih kralježaka naslanjaju se rebra, i to po dva na svaki trup kralješka. Rebra se sa prednje strane prsnog koša hvataju za prsnu kost. Trup prsnih kralježaka je visok i trokutast a otvor kralješka u obliku stražnjeg luka okrugao i kroz njega prolazi leđna moždina. Visina i širina trupova prsnih kralježaka povećavaju se od od gornjih prema donjim, što je prilagođeno povećanju opterećenja koja moraju izdržati. Mali zglobovi između kralježaka postavljeni su okomito u poprečnoj ravnini. Takav oblik kralježaka omogućuje čvrstoću, te je shodno tome , uloga prsne kralježnice uglavnom potporna,
dok su pokreti među kralješcima općenito mali. Malo su veći u donjim nego u gornjim segmentima. Zbog anatomskih specifičnosti donjih torakalnih kralježaka, više od 50 % prijeloma cijele kralježnice zahvaća regiju11 i 12 torakalni te

Kralježnica
Kralježnica

prvog slabinskog kralješka, što u kliničkoj anatomiji čini posebnu cjelinu koja se naziva torakolumbalni prijelaz.
Kada govorimo o čvrstoći kosti, pa tako i čvrstoći kralješka, ona je kombinacija njezine gustoće i kvalitete. Uz gustoću, snaga kosti ovisi i o njezinoj geometriji (arhitekturi) intrinzičkim svojstvima materijala (npr. svojstvima kolagena) a kvaliteta ovisi o obliku i volumenu, koštanoj pregradi, mineralizaciji, nakupljanju oštećenja i mikroarhitekturi. Za integritet kralježnice važni su i mišići, smješteni u nekoliko slojeva, koji daju potporu i služe pokretanju kralježnice.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.