Osteoporoza

08/21/2013 by Lumbalis0
osteoporoza-.jpg

osteoporozaOsteoporoza je najčešća bolest kostiju, a karakteriziraju je smanjena koštana masa i poremećena struktura, sto povećava krhkost kostiju i sklonost prijelomima. Njezin naziv doslovce znači porozne kosti, jer postaju rupičaste, šupljikave i krhke.
Ako imate osteoporozu, aktivnosti koje ste prije obavljali bez razmišljanja, poput sagibanja da biste podigli unuke, ili novine s poda, mogu prouzročiti prijelom. Zapravo mnogo ljudi nije ni svijesno da ima osteoporozu dok ne doživi prijelom. Kad se to dogodi bolest je već uznapredovala, zbog čega osteoporozu zovemo tihom epidemijom.
Najčešće se javlja kod žena nakon menopauze, kad prestaje zaštitna uloga ženskih spolnih hormona estrogena. No, mogu je imati žene i nakon menopauze, pa i muškarci, a poseban problem predstavlja bolesnicima na dugotrajnoj terapiji glukokortikoidima ( jakim protuupalnim lijekovima) i onima s nekom od kroničnih bolesti, primjerice probavnog sustava ili bubrega. Produljenjem životnoga vijeka raste i broj bolesnika s kroničnim bolestima, koje izravno ili neizravno utječu na kvalitetu kostiju, pa se može očekivati da će osteoporoza biti sve veći zdravstveni problem. Srećom, danas se može dijagnosticirati, ponajprije mjerenjem gustoće koštane mase, pa je moguće spriječiti prijelome ako se na vrijeme započne s prevencijom ili liječenjem.
Iako se može slomiti bilo koja kost, najčešći osteoporozni prijelomi su oni kuka, kralježaka, i podlaktice. Prijelomi imaju brojne negativne posljedice, posebice prijelomi kuka. Podaci govore da čak 25 do 50 posto pacijenata s prijelomom kuka umire u roku jedne godine,a najčešći razlog su komplikacije poput upale pluča ili krvnog ugruška u plućima.
Među najčešćim osteroporotskim prijelomima na prvom mjestu su prijelomi kralješka. Otprilike jedna trećina žena starijih od 50 godina će do kraja života doživjeti prijelom kralježaka, a prema rezultatima studije provedene u Hrvatskoj 11,2 posto osoba u toj dobi ima prijelom kralješka. Kod prijeloma kralješka uzrokovanih osteoporozom riječ je o kompresivnom prijelomu trupa kralješka, obično onih na prijelazu prsne u slabinski dio kralježnica. Snižava se visina trupova kralježak, što rezultira pojavom grbe na leđima, gubitkom tjelesne visine naginjanjem tijela prema naprijed i sklonošću padovima. Bolesnici s višestrukom prijelomom kralješka mogu imati tegobe s disanjem ili probavom. No zbog nespecifičnih bolova u leđima takve prijeloma često i ne registriraju te se ne javljaju liječniku, nego se obično otkriju kao slučajan nalaz prilikom rengena.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.