Išijas, Radikulitis- upala živaca

08/19/2013 by Lumbalis0
Bol-u-leđima.jpg

bol u leđimaPojam išijas opisuje simptome bolova, grčeva, ukočenosti ili onemoćalosti u nozi, koji izvorište imaju u dnu leđa i putuju niz mišiće stražnjice i veliki ishijatični živac na stražnjoj strani butine.
SIMPTOM je stalna bol samo na jednoj nozi (rijetko zahvaća obje noge), bol je jača pri sjedenju, osjećaj vrućice ili probadanja niz nogu (tzv. tupa bol), onemočalosti, utrnulost ili teško pomicanje noge ili stopala, stalna bol samo s jedne strane stražnjice oštra bol zbog koje može biti teže ustajanje ili hodanje. Ishijatička bol može se kretati u rasponu od povremene i tek iritirajuće do stalne i nepodnošljive. Simptomi se kod pojedinaca često razlikuju po žestini, mjestu javljanja i vrsti, ovisno o pravom uzroku išijasa.

UZROK je nadražaj ishijatičkog živca.To je najveći živac u ljudskom tijelu i sastoji se od pojedinačnih živčanih korijena koji se počinju granati od donje kralježnice i isprepleću de bi stvorili ishijatički živac koji se spušta niz obje noge. Dijelovi živca zatim se u svakoj nozi granaju i nadziru rad pojedinih dijelova noge: butine , lista, stopala nožnih prstiju. Simptomi su različiti, ovisno o tome na kojem mjestu dolazi do nadražaja živca. Primjerice nadražaj ogranka koji izlazi iz petnog lumbalnog segmenta može uzrokovati nemogučnost ili poteškoće u pomicanju nožnog palca i eventualno, gležnja.Premda ishijatička bol zna biti veoma žestoka, rijetki su slučajevi trajnog oštećenja ishijatičkog živca.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.