Artritis ili upala zglobova kostiju

08/10/2013 by Lumbalis0
artritis-1024x702.jpg

artritisArtritis doslovno znači “upala zglobova”. Postoji više od 100 uzročnika boli i upale zglobova-od obične gripe, pa sve do nekih karcinoma. Upale su često praćene jakom boli u zglobovima. Napada kukove, koljena, kralježnicu i male zglobove na rukama. Razvija se postupno, u obliku blažih bolova koji vremenom jačaju, te nakon toga dolazi do ukrućenosti zglobova, njihovog oticanja i smanjene pokretljivosti. Ove simptome je ponekad moguće ublažiti laganom tjelovježbom. Artritisa ima mnogo vrsta. Kreću se u rasponu od onih povezanih s trošenjem hrskavice do on ih povezanih s upalnim procesom kao posljedicom pretjerane aktivnosti imunog sustava. Drugi čest oblik artritisa je njegova reumatoidna inačica. Reumatoidni artritis je na zlu glasu jer može izazvati izobličenja zglobova koja mogu dovesti do invalidnosti. Većina se radi o blažim oblicima koji ne izazivaju invalidnost,već samo snažne upale.
UZROCI artritisa često mogu biti razne ozljede, poremećaji metabolizma nasljedni čimbenici, izravni ili neizravni učinci bakterijskih i virusnih upala te poremećaj rada imunog sustava.
Simptomi artritisa su bol, ograničena funkcija zglobova, loša pokretljivost  zglobova otekline, crvenili i osjećaj topline. Može se javiti i posebna bolna osjetljivost na dodir. Kod bolova u vratnom djelu i ramenima bolovi kreću od ramena , preko vrata, kostiju lica i uha, na kosti čela i okolice oka. S upalom kostiju ramena, vrata i glave mogu biti povezane i teške glavobolje. Može se pojaviti vrućica otekline žlijezda i limfnih čvorova, gubitak težine, iscrpljenosti opći osjećaj slabosti, pa čak i simptomi nepravilnog rada pluća, srca, bubrega, itd. Najvažniji simptom artritisa jest to da uvijek boli jedno rame ili jedna strana vrata lica ili glave. Bol nakon toga prolazi i prebacuje se na drugu stranu tijela, ali u blažem obliku. Rana i točna dijagnoza svakako je od pomoći u prevenciji nepopravljivih oštećenja i onesposobljenosti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.