Ankilozantni spondilitis

08/10/2013 by Lumbalis0
bol-u-kralježnici.jpg

bol u kralježniciU užem smislu, ankilozantni spondilitis je oblik kronične upale kralježnice i njezinih spojeva sa zdjelicom. Upala izaziva boli utrnulost u i oko kraljžničkog stupa. Međutim, vremenom upala može voditi potpunom okoštavanju (spajanju) kralježaka, procesu koji se naziva ankilozom.Ankiloza dovodi do potpune nepokretnosti kralježnice. Ankilozantni spondilitis je sustavna bolest, što znači da može djelovati i na druga tjelesna tkiva, dakle može izazvati upalu ili ozljede drugih zglobova, kao i drugih tjelesnih organa, posebno očiju, pluća i bubrega. Simptomi su mu veoma slični onima u ostalih artritičnih oboljenjima.
Ankilozantni spondilitis je dva do tri puta učestaliji kod muškaraca neko u žena, ali u žena često napada zglobove udaljenije od kralježnice. Može se javiti kod svih dobnih skupina, uključujući djecu. Vjeruje se da je sklonost razvoju spondilitisa prije svega uvjetovana genetskim nasljeđem. Kako se dosta javlja i razvija još uvijek je predmet brojnih znanstvenih istraživanja. Naime, oblik i stupanj razvoja mogu se veoma razlikovati od pojedinca do pojedinca.
UZROK najvjerojatnije može nastati zbog početne upale kojoj je prethodila neka bakterijska infekcija ili mikrobiološko oboljenje, dolazi do aktiviranja autoimunog sustava koji se više nije u stanju “isključiti” ni kad je početna infekcija izliječena. Ta kontinuirana aktivnost autoimunog sustava u nedostatku aktivne infekcije za posljedicu ima kroničnu upalu tkiva,upalnu autoimunu bolest.
SIMPTOM je kronična iscrpljenost. Upala kralježnice izaziva bol u donjem dijelu leđa,vratu i ostalim dijelovima kralježničkog stupaBol se obično javlja postupno i tijekom vremena pogoršava. Uz bol se javlja i ukočenost ugroženog dijela tijela, ali obje često popuštaju pri tjelesnoj aktivnosti i nakon jutarnjeg tuširanja toplom vodom. Kod težih oblika upale kralježnice može doći i do spajanja kralježaka i potpune nepokretnosti kralježnice. Kod osoba koje boluju od ankolozantnog spondilitisa može se javiti i artritis u ostalim zglobovima, sto je učestalije kod žena. Ostala područja koja spondilitis može zahvatiti su oči, srce i bubrezi. U bolesnika se može javiti upala očne šarenice, iritis. Njega obilježava crvenilo i bol u oku, posebno pri jakom svjetlu. Pored šarenice, upala može zahvatiti i mišić očne leće i mrežnicu. Takvo oboljenje naziva se uveitis. Oba oboljenja mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja oka.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright © Lumbalis 2016. Sva prava pridržana.